Beykoz Gezilecek Yerler yazımızda, Beykoz Görülecek Yerler, Beykoz Yapılacak Şeyler, Beykoz Korusu, Yuşa Tepesi, Hz. Yuşa Türbesi, Beykoz Nerede ve Nasıl Gidilir, Beykoz Gezi Rehberi konularını bulabilirsiniz.
Beykoz Hakkında Bilgi
Boğaz sularının Karadeniz’e karıştığı en güzel noktalardan birinde bulunan Beykoz, İstanbul Anadolu Yakası’nın en güzel semtlerinden biridir.
Beykoz ile ilgili ilk kayıtlar M.Ö. 700 yılına kadar uzanıyor. Buraya ilk defa Traklar adında bir topluluk gelip yaşamaya başlamış. Trakların Amikos adındaki kralına ithafen bölgeye Amikos adı verilmiş.
Osmanlı İmparatorluğu Padişahlarından Yıldırım Beyazıt 1402 yılında Amikos’u ele geçirmiş ve adını Beykoz olarak değiştirmiş.
Beykoz adının nereden geldiği tam olarak bilinmiyor. Kos Farsça’da köy anlamına geliyor. Beykoz’un da Beylerin Köyü anlamına geldiği düşünülüyor.
Bazı kaynaklarda ilk Osmanlı Padişahı Osmangazi tarafından komutanlarından Akçakoca Bey’e ithafen bu adın verildiği yazıyor. Bazılarında ise Kocaeli Beylerbeyi, Beykoz’da ikamet ettiği için bu adın verildiği söyleniyor. Eskiden Ceviz Ağaçlarına kos adı verilirmiş. Burada çok fazla sayıda ceviz ağacı bulunması sebebiyle de Beykoz adı verilmiş olabilir.
Beykoz Yapılacak Şeyler – Beykoz Gezilecek Yerler – Beykoz Görülecek Yerler – Beykoz Gezi Rehberi
1. Beykoz Korusu – Abraham Paşa Korusu
Beykoz Korusu’nun diğer adı Abraham Paşa Korusu’dur. Sultan Abdülaziz’in yakın arkadaşı olan Abraham Paşa kuyumculukla uğraşan çok zengin bir aileden geliyor. Sultan Abdülaziz tarafından önce paşalığa daha sonra da vezirlik görevine getirilmiş. Abraham Paşa, kumara, ava ve eğlenceye çok düşkünmüş. Bir söylentiye göre bu bölgeyi kumarda kazanmış. Buradaki köşkünü de av partileri vermek için yaptırmış. Fransız stilinde yaptırdığı peyzaj çalışmaları ile bahçesini muhteşem güzellikte tasarlatmış. Dönemin ünlü ressamlarından Hoca Ali Rıza tarafından bu bahçenin çok güzel resimleri yapılmış. Beyoğlu’nda bulunan Emek Pasajı’nı da Abraham Paşa yaptırmış. Burası eskiden çok zengin ve ünlü kişilerin vakit geçirdiği bir eğlence merkeziymiş. Kumara ve eğlenceye düşkün olan Abraham Paşa büyük paralar kaybetmiş ve borçlarını ödeyemeyince, Osmanlı Bankası’ndan kredi almış. Kredi borçlarını da kapatamayan Abraham Paşa, Beyoğlu’ndaki pasaj dahil bütün mal varlığını satmak zorunda kalmış.
Beykoz Gezilecek Yerler arasında ilk sıralarda olan Beykoz Korusu, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi tarafından restaurant olarak işletiliyor. Hafta sonunuzu keyifli bir gezinti ile geçirmek ve yürüyüş yapmak isterseniz Beykoz Korusu’nu tavsiye ederiz.
Beykoz Korusu Nerede? – Beykoz Korusu’na Nasıl Gidilir? – Beykoz Korusu Yol Tarifi
Beykoz Korusu’nu Haritada Görün2. Beykoz İshak Ağa Çeşmesi
Ünlü ressam İbrahim Çallı’nın bir çalışmasında da gördüğümüz Beykoz İshak Ağa Çeşmesi İstanbul’un en güzel çeşmelerinden biridir. Beykoz’a ilk defa Kanuni Sultan Süleyman zamanında bir çeşme yapılmış. Bu çeşme zamanla harap olmuş ve onarımına ihtiyaç duyulmuş. Dönemin Padişahı I. Mahmut zamanında İshak Ağa adında çok varlıklı ve yardımsever biri tarafından finansmanı sağlanarak onarılmış ve yenilenmiş. Adı da İshak Ağa Çeşmesi olarak çeşmenin kitabesine yazılmış ve kayıtlara geçmiş.
3. Beykoz Merkez Camii – Serbostani Mustafa Ağa Camii
Beykoz Meydanı’nda bulunan Beykoz Merkez Camii 19. yüzyılda yapılmış. Osmanlı İmparatorluğu zamanında sarayların ve yalıların korunması ile görevli kişilere Bostancıbaşı denirmiş. Bostancıbaşılar bu yapıların kayıtlarını da tutarlarmış. Bostancı semtinin adı da buradan geliyor. İçindeki ahşap işçiliği ve duvar süslemeleri ile göz kamaştıran cami 2006 yılında kapsamlı bir restorasyondan geçmiş.
Beykoz Nerede ? – Beykoz’a Nasıl Gidilir? – Beykoz Yol Tarifi
Beykoz’u Haritada Görün4. Hz. Yuşa Türbesi – Yuşa Tepesi – Hz. Yuşa Hikayesi ve Tarihçesi
İstanbul Boğazı’nın en yüksek ikinci tepesi olan Yuşa Tepesi Beykoz’da bulunuyor (En yüksek tepesi Çamlıca Tepesidir).
Beykoz Gezilecek Yerler arasında olan Yuşa Tepesi binlerce yıldır kutsal kabul edilen bir mekan. İlk Çağlarda burada bir Sunak varmış. Romalılar döneminde Zeus Tapınağı, Bizanslılar döneminde Hagios Michael adında bir Kilise inşa edilmiş. Osmanlılar zamanında ise mescid ve tekke yapılmış. Günümüzde ise Yuşa Tepesi en çok ziyaret edilen türbelerden birine ve bir camiye ev sahipliği yapıyor.
Yuşa Tepesi’nde bulunan 17 metrelik kabirde Hz. Musa ile aynı dönemde yaşayan Hz. Yuşa’nın yattığı düşünülüyor. Hz. Yuşa; Joshua adıyla da biliniyor. Hz. Yuşa’nın Gaziantep’te, Bağdat’ta ve Ürdün’de de türbeleri var. Kabrin 17 m uzunluğunda olmasının nedeni ise saygıdan dolayı olabilir. Kanuni Sultan Süleyman’ın süt kardeşi Yahya Efendi, Hz. Yuşa’yı rüyasında görmüş. Hz. Yuşa bu tepede yattığını söylemiş. Kabrin tam yeri tespit edilemediği için 17 m uzunluğunda bir yer yapılmış. Yahya Efendi’nin türbesi Yıldız Parkı’nın hemen yanında bulunuyor.
Yuşa Tepesi’nin bulunduğu yerden muhteşem güzellikte bir Boğaz Manzarasını seyredebilirsiniz.
Hz. Yuşa’nın kabrine gelip adakta bulunanların eğer adağı kabul olursa, burada çeşitli yiyecekler dağıtıyorlar. Bu genellikle şeker ve lokum oluyor.
Hz. Yuşa Türbesi ve Yuşa Tepesi’ne Nasıl Gidilir? – Hz. Yuşa Türbesi ve Yuşa Tepesi Nerede? – Hz. Yuşa Türbesi ve Yuşa Tepesi Yol Tarifi
Hz. Yuşa Tepesi’ni Haritada GörünBeykoz Gezilecek Yerler, Beykoz Görülecek Yerler, Beykoz Yapılacak Şeyler, Beykoz Korusu, Yuşa Tepesi, Hz. Yuşa Türbesi, Beykoz Nerede ve Nasıl Gidilir, Beykoz Gezi Rehberi yazımızı beğendiyseniz bunlar da ilginizi çekebilir.