Büyükada Adalar Gezilecek Yerler – Gezi Rehberi – Görülecek Yerler
Büyükada Adalar Gezilecek Yerler yazımızda, Büyükada Adalar Gezi Rehberi, Büyükada Adalar’da Yapılacak Şeyler, Büyükada Adalar’da Ne Yapılır, Büyükada Adalara’a Nasıl Gidilir, Büyükada Plajları konularını bulabilirsiniz.
Büyükada Adalar Gezilecek Yerler
İstanbul’da yaz ayları geldiğinde Adalar sezonu açılır. Adalar yerli ve yabancı turistlerle dolar taşar. Sıcak yaz ayalarında şehir dışına kaçma imkanı olmayanlar, İstanbul’a yakın Adalar’a gitmeyi tercih ederler. Günümüzde İstanbul’un sayfiye yeri olan Adalar, eskiden çok kötü bir üne sahipmiş. Büyükada’nın, Bizans döneminde adı; Yunanca prens anlamına gelen Prinkipos’muş. Bizans’taki taht kavgaları, siyasi ve dini içerikli anlaşmazlıklar sonucunda, prensler, prensesler ve devlet büyükleri bu adalara sürgün edilirmiş. Çoğunlukla da Adalar’a gönderilmeden önce gözleri oyulurmuş. Bu nedenle adalar ingilizce Prince Islands (Prens Adaları) olarak da bilinir. 19. yüzyıla kadar, ulaşım çok zor ve neredeyse imkansız olduğundan Adalar’da çok az sayıda insan yaşarmış. İlk defa 1846 yılında İstanbul – Adalar arasında düzenli vapur seferleri yapılmaya başlanmış. Bu tarihten sonra burada daha çok yazlık evler yaptırılmış. Az sayıda da balıkçı nüfus buraya taşınmış.


19. yüzyıl ve 20. yüzyıl sonlarında yaptırılan ahşap köşkler, geleneksel Osmanlı ve Türk Mimarisi tarzında inşa edilmiş. İstanbul açıklarındaki en büyük ada olan Büyükada’nın nüfusu sıcak yaz günlerinde ve özellikle hafta sonlarında 10 katına çıkıyor. Adada resmi araçlar hariç motorlu araçların kullanılması yasak. Bu nedenle, fayton ve bisiklete binebilirsiniz. Faytonlarla Büyükada’nın bütün çevresini dolaşabilirsiniz veya Lunapark denilen bölgeye gidebilirsiniz. Burada cafe ve restaurantlar bulunuyor.
Büyükada Adalar Yapılacak Şeyler – Büyükada Adalar Gezi Rehberi
Büyükada Aya Yorgi Kilisesi
Aya Yorgi Kilisesi’ne ulaşmak için faytonla Lunapark Bölgesi’ne geldikten sonra, 1 km yokuş yukarı tırmanmanız gerekiyor. Yokuş yukarı tırmanırken, burayı ters ters tırmananları veya makaradan yola ip serenleri görebilirsiniz. Ağaçlara; ev, araba gibi çeşitli resimler asanlar da var. Bu resimlere insanlar ihtiyaçları olan şeyleri çiziyorlar ve asıyorlar. Hristiyan inanışına göre Aya Yorgi Kilisesi’ni ziyaret edenler yarı hacı sayılırmış. Tam hacı olmak için ise Efes’te bulunan Meryem Ana Kilisesi’ni ziyaret etmeniz gerekiyor. Aya Yorgi; 1751 yılında Saint George adına yapılmış bir Ortodoks Kilisesi. Bu tarihte yapılan, şapel ve dua yeri eski kilise olarak biliniyor. Taştan yapılan diğer kilise ise 1905 yılında yapılmış.


Büyükada Aya Yorgi Kilisesi’ne Nasıl Gidilir?
Büyükada Adalar Gezilecek Yerler arasında ilk sırada olan Aya Yorgi Kilisesi’ne, faytonla veya bisikletle Lunapark Bölgesi’ne gelerek, buradan yukarı 1 km yürüyerek çıkmanız gerekiyor.






Büyükada Adalar Yücetepe Kır Gazinosu
Aya Yorgi Kilisesi’nin hemen yanında manzaralı güzel bir cafe ve restaurant bulunuyor. Yukarı çıkarken yorulursanız, burada dinlenip vakit geçirebilirsiniz. Adayı yukarıdan gören muhteşem bir manzarası var. Özellikle köfte, sucuk ve börekleri çok güzel. Denemenizi tavsiye ederiz.


Büyükada’da Nerede Ne Yenir?
Choco White
Büyükada’da bir çok yerde dondurma ve tatlı deneyebilirsiniz. Özellikle, Büyükada Vapuru’ndan indikten sonra sağda ve solda bir çok tatlıcıya ve dondurmacıya rastlayacaksınız. Sıcak yaz günlerinde buralarda oturarak keyifli vakit geçirebilirsiniz. Biz Choco White’ı çok beğendik. Profiterol, ekler ve dondurmaları çok iyi. Denemenizi tavsiye ederiz.

Büyükada Sahil
Büyükada İskelesi’nin bulunduğu sahil oldukça kalabalık oluyor. Burada yan yana bir çok cafe ve restaurant bulunuyor. Özellikle balık ve midye tava adanın en sevilen ve tercih edilen menülerinden biri. Ayrıca yaz aylarında dondurma ve waffle da yiyebilirsiniz.
Büyükada Sahil’e Nasıl Gidilir?
Büyükada Adalar Gezilecek Yerler arasında ilk sıralarda olan Büyükada Sahil’e vapurla Kabataş, Kadıköy veya Bostancı’dan ulaşmanız mümkün. Büyükada Vapur’undan indikten sonra sahil boyunca yürüyebilirsiniz.





Büyükada Adalar Plajları
Büyükada’nın çevresinde bir çok plaj da var. Sıcak yaz günlerinde oldukça kalabalık olan halk plajlarının dışında, özel bazı plajlar da bulunuyor. Adada konaklamak isteyenler için butik oteller bulunuyor. Hafta sonunuzu, Büyükada’da geçirmek isterseniz, önceden rezervasyon yaptırmanızda fayda var.




Büyükada Adalar’a Nasıl Gidilir? Büyükada Adalar Nerede?
İstanbul’un güneyinde Marmara Denizi’nde bulunan Adalar’a İstanbul Kabataş, Kadıköy ve Bostancı’dan düzenli olarak vapur seferleri yapılır. Aşağıdaki linklerden vapur saatlerine ulaşabilirsiniz.
Büyükada Adalar Gezilecek Yerler, Büyükada Adalar Gezi Rehberi, Büyükada Adalar’da Yapılacak Şeyler, Büyükada Adalar’da Ne Yapılır, Büyükada Adalar Vapur Seferleri, Büyükada Adalar Plajları konularını içeren yazımızı beğendiyseniz bunlar da ilginizi çekebilir.
Yaz gelsin hele bi gezecek çok yer var.
Adalar bahar aylarında da güzel 🙂
Güzel bir yazı dizini oldu gezmeye değer bir yer olarak görünüyor istanbula da yakınım fırsatım olursa gezmek isterim 🙂
Emre Bey merhaba,
Bahar aylarında gidilecek en güzel yerlerden biri, fırsatınız olursa hafta sonu gezileri için tercih edilebilir.
Büyük ada; İstanbula geldiğimizde mutlaka ziyaret ettiğimiz bir yer. Gerçekten doğası bir başka güzel. Bir daha ki gittiğimizde yazınızı tekrar okuyacağım 🙂
Meltem Hanım merhaba,
Çok teşekkürler 🙂 Keyifli gezmeler dileriz 🙂
O atların halini görüp nasıl hala faytona binilmesi gerektiğini söylüyorsunuz arkadaşlar? O hayvanlar durmaksızın köle gibi çalışıyor, hamile haliyle bile sıcağın bağrında, aç, susuz, yorgun… Kaç tanesi melek oldu?
Farkında olmayabilirsiniz. Anlıyorum. Ancak artık farkında olabilirsiniz. Bacakları olduğu, alternatif yollar olduğu halde yine de keyif için bizim de üzerimize binilse hoşumuza gitmezdi herhalde. Yürüyün, bisiklete binin arkadaşlar. Doğa bizim kölemiz değil. Kendi kendimizin kölesi olalım köle konusunda ısrarcıysak. Lütfen duyarlılığınızı göstererek yazınızı güncelleyin. Sevgiler.
Umarız daha iyi şartlarda bakılırlar
Aya Yorgi Bizans imparatoru II. Nikiforos tarafından 10. yüzyılda inşa ettirilen bir manastır yani sadece kiliseden ibaret değil. Bugünkü kır gazinosu ve etrafındaki alan geçmişte manastırda kalan rahiplerin şaraplık üzüm ektiği bağlardı. Rumlar 6-7 Eylül 1955 ve 1964 Kıbrıs olayları sebebiyle Yunanistan’a göç etmeden önce manastırın kilisesine çan kulesi yüzünden çıngıraklı anlamında kudunas derlerdi. İyi gezmeler!
Ben hic gitmedim:(
Bu ay istanbula geliyoruz, inşallah adalarıda gezeceğiz. Bilgilendirmeleriniz için teşekkürler.