Edirnekapı Gezilecek Yerler yazımızda, Kariye Müzesi, Fethiye Camii, Fethiye Müzesi, Mihrimah Sultan Camii, Tekfur Sarayı hakkında bilgileri bulabilirsiniz.
Edirnekapı Gezilecek Yerler – Edirnekapı Tarihi Yerler – Edirnekapı Tarihi Mekanlar
Bizans Dönemi’nde, İstanbul surları Sarayburnu’ndan başlayıp Haliç kıyısı boyunca devam ederek Ayvansaray’a kadar devam edermiş. Edirnekapı bu surlara açılan ana iki kapıdan biri, diğeri ise Topkapı.
1. Mihrimah Sultan Camii
Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan’ın kızı Mihrimah Sultan tarafından büyük usta Mimar Sinan’a yaptırılan cami 1565 yılında tamamlanmış. Edirnekapı Gezilecek Yerler arasında ilk sırada olan Mihrimah Sultan Camii’nin külliyesinde Medrese, türbe, hamam ve mektep de bulunuyor.
1999 yılındaki depremde hasar gören cami restorasyon görerek onarılmıştır.
Mihrimah Sultan Camii İstanbul’un 7 tepesinden biri olan Edirnekapı’yı süsler.
Mihrimah : Güneş ve Ay anlamına geliyor. Büyük Usta Mimar Sinan burada ustalığını konuşturuyor ve her yıl 21 Mart günü Edirnekapı’daki Mihrimah Sultan Camii’nin minaresinin arkasından Güneş batarken, Üsküdar’daki Mihrimah Sultan Camii’nin arkasından Ay doğacak şekilde camileri inşa ediyor (gece ve gündüzün eşit olduğu 21 Mart günü aynı zamanda Mihrimah Sultan’ın da doğum günü).
Edirnekapı’yı süsleyen Mihrimah Sultan Camii’ne, Mimar Sinan büyük özen göstermiş. İç mekanı oldukça ferah ve aydınlık olarak tasarlanan caminin 204 adet penceresi bulunuyor. Caminin taşıyıcı sütunlarının Bizans Dönemi’nden kaldığı düşünülüyor.
Mihrimah Sultan Camii Nerede? – Mihrimah Sultan Camii’ne Nasıl Gidilir?
Mihrimah Sultan Camii’ni Haritada Görün2. Kariye Müzesi
Kariye Müzesi’nin tarihi 6. yüzyıla kadar gidiyor. Bizans döneminde kilise olarak inşa edilen yapı, İstanbul’un fethinden sonra cami olarak kullanılmış. Kariye Müzesi’nin çevresinde manastır da varmış ama günümüze kadar gelememiş.
Yabancılar tarafından Chora Church olarak bilinen kilise yapıldığı dönemde Bizans Surları’nın dışında kalıyormuş. Bu nedenle kiliseye “Chora – Kırda” anlamına gelen isim verilmiş.
İstanbul’u etkileyen depremlerde ve Haçlı seferelerinde büyük hasar gören bina bugünkü halini 14. yüzyılda almış.
II. Beyazıd’ın sadrazamlarından biri olan Atik Ali Paşa tarafından camiye çevrilen kilisenin içindeki bütün resimler ve freskler ince bir alçı tabakası ile örtülmüş. Ayrıca minare ve mihrap da eklenmiş. 1947 yılında müzeye çevrilen yapının içinde ciddi bir restorasyon işlemi başlamış ve yaklaşık 10 yıl boyunca sürmüş. İstanbul’da Bizans Dönemi’den günümüze kadar kalabilmiş ve en iyi korunmuş mozaikler ve freskler bu Kariye Müzesi’nde görülebilir.
Kariye Müzesi Nerede? – Kariye Müzesi’ne Nasıl Gidilir?
Kariye Müzesi’ni Haritada Görün3. Tekfur Sarayı
Edirnekapı’da bulunan kara surlarına bitişik olarak inşa edilen Tekfur Sarayı, Edirnekapı Tarihi Yerleri arasında bulunur. Tekfur Sarayı’nın inşa tarihi ile ilgili kesin bilgi yoktur. Bazı kaynaklarda Bizans İmparatorluğu tarafından 11. yüzyılda yapıldığı söylenir. Bazılarında ise 13. yüzyılda inşa edildiği yazar.
Bizans İmparatorları Sultanahmet Meydanı’nda bulunan büyük bir sarayda yaşarlarmış. Daha sonra Edirnekapı civarında Blakherna (Blachernae) Sarayı’nı inşa ettirmişler. Blakherna Sarayı’ndan günümüze yalnızca Tekfur Sarayı kalabilmiş.
Bizans İmparatorluğu yıkıldıktan sonra, 17. yüzyıla kadar kullanılmayan saray bu tarihte Osmanlı İmparatorluğu’nun hayvanat bahçesi olmuş. İmparatorluğa hediye edilen filler ve zürafalar burada tutulurmuş. Daha sonra seramik ve cam ürünleri imalathanesi olarak da kullanılmış.
Tekfur Sarayı Nerede? – Tekfur Sarayı’na Nasıl Gidilir?
Tekfur Sarayı’nı Haritada Görün4. Fethiye Müzesi – Pammakaristos Kilisesi
İstanbul’da Ayasofya ve Kariye Müzesi’nden sonra en iyi mozaikleri Fethiye Müzesi’nde görebilirsiniz.
13. yüzyılda yapılan Pammakaristos Kilisesi Hz. Meryem’e adanmıştır. Bizans İmparatoru VIII. Palailogos’un yeğeni Tarchainotes ve karısı Maria tarafından 14. yüzyılın başında restorasyon görmüş ve Hz. İsa’ya adanan ek bir bölüm yaptırılmıştır. Tarchainotes ve karısı Maria’nın mezarları da yine bu kilisededir.
İstanbul’un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet’in izniyle bir süre Patrikhane ve Manastır olarak da kullanılmıştır.
Sultan III. Murad tarafından camiye çevrilen yapıya Gürcistan ve Azerbaycan’ın fethinden sonra “Fethiye” ismi verilmiştir. 19. yüzyılda restorasyon geçiren Fethiye Müzesi; Hz. İsa, Hz. Meryem ve Azizlerin mozaikleri ile süslenmiştir.
Fethiye Müzesi Nerede? – Fethiye Müzesi’ne Nasıl Gidilir?
Fethiye Müzesi’ni Haritada Görün90 ve 90 A İETT Otobüs hatlarına binerek, en son durak olan Draman Durağı’nda inerek yürüyebilirsiniz.
90 – Draman Eminönü
90A-Draman Beyazıt
Fethiye Müzesi Belgeselini İzleyin
5. Fethiye Camii
Fethiye Müzesi ile aynı binayı paylaşan camidir. Sultan Abdülmecid zamanında restorasyon görmüş ve minaresi yenilenmiştir.
Edirnekapı Gezilecek Yerler – Edirnekapı Yapılacak Şeyler
Edirnekapı’da Kariye Müzesi ve çevresinde gezerken bir çok güzel sokağı da göreceksiniz. Eski İstanbul evlerinin restorasyondan geçirilip güzelleştirdiği bu sokaklarda fotoğraf çekip vakit geçirmek de ayrı bir zevk.
Edirnekapı Nerede? – Edirnekapı’ya Nasıl Gidilir?
Edirnekapı’yı Haritada Görünİstanbul Metrosu T4 Hattına binerek , Edirnekapı Durağı’nda inerek Edirnekapı’ya ulaşabilirsiniz. Buradan yürüyerek Kariye Müzesi, Tekfur Sarayı ve Mihrimah Sultan Camii’ni gezebilirsiniz. Fethiye Müzesi ve Camii’ne yürümek biraz vaktinizi alabilir.
Edirnekapı Gezilecek Yerler videosunu seyredin.
Edirnekapı Gezilecek Yerler, Edirnekapı Tarihi Yerler, Edirnekapı Tarihi Mekanlar, Kariye Müzesi, Fethiye Camii, Fethiye Müzesi, Mihrimah Sultan Camii, Tekfur Sarayı, Edirnekapı’da Yapılacak Şeyler hakkındaki yazımızı beğendiyseniz bunlar da ilginizi çekebilir.