Bugüne kadar hiç uçakla seyahat etmediyseniz, uçak yolculuğunun konforunu tatmamışsınız demektir. Bu deneyimi yaşamak için sabırsızlanıyorsanız, bir an önce uçak bileti fırsatlarını ve kampanyalarını değerlendirip harekete geçebilirsiniz.

Pratik ve hızlı olmasıyla bilinen uçak yolculuğu her ne kadar kolay gibi görünse de uçakla seyahat ederken birkaç noktaya dikkat etmek gerekiyor. Uçakla ilk defa seyahat edenler için bagaj hazırlığından uçağa binişe, uçuştan bagaj alımına kadar işlerine yarayabilecek bilgileri bir araya getirdik. İşte, uçağa ilk defa bineceklere 9 öneri.

Uçak Bileti Pegasus

Uçak Bileti Satın Alma

Uçak yolculuğuna çıkacaksanız, yapacağınız ilk iş uygun fiyatlı bir uçak bileti bulmak olacaktır. Bunun için karşılaştırma sitelerinden faydalanabilirsiniz. Uçak bileti sorgulama sitelerinde farklı hava yolu firmalarının uçak biletlerini karşılaştırmalı inceleme imkanınız var. Bu sitelerde kriterlerinize göre arama yapıp ihtiyaçlarınıza ve bütçenize en uygun ve ucuz uçak biletini bulabilir, internet üzerinden kolayca satın alabilirsiniz.

Bagaj Hazırlığı

Havayolu ile seyahat ederken her istediğiniz şeyi bavulunuza koyamayabilirsiniz. Havayolu taşımacılığının kendine has kuralları vardır. Bagajınızı hazırlarken bu kuralları göz önünde bulundurmalı, taşınması yasak olan malzemeleri bavulunuza koymamaya dikkat etmelisiniz.

Bavul hazırlığında havayollarının bagaj haklarını da göz ardı etmeyin. Genelde 15-20 kg’ya kadar olan yüklerin ücretsiz taşınabildiği yolcu bagajını, check-in esnasında görevliye teslim edersiniz. Bu kilodan fazla gelen bagajlarınızda kilo aşımına göre para ödemek durumunda kalırsınız. Bu durumda ödeyeceğiniz tutar bir bilet fiyatından fazlaya mal olabilir.

Eşyalarınızın bir kısmını yolcu bagajına verirken, küçük boy bavulları ve valiz görünümlü çantaları el bagajı olarak yanınıza alabilirsiniz. El bagajı sıvı kısıtlamaları hakkında havayolu firmalarının internet sitelerinden bilgi alabilir ve el bagajınızı bu kurallara göre hazırlayabilirsiniz. Eğer yanınıza çok eşya almayı düşünmüyorsanız, yalnızca kabin bagajı ile yolculuk edebilirsiniz. Böylece yolculuk boyunca hem yükünüz hafif olur, hem de uçuş sonrası bagaj alım sırası beklemezsiniz. Ancak kabin bagajının boyutunun sınırlı olduğunu belirtelim. Kabindeki dolaplara sığabilecek boyutta bir el bagajı seçmelisiniz.

Uçak biletinizi kontrol edin

Uçuştan bir gün önce uçuş hakkında detaylı bilgi edinmenizde fayda var. Uçağın kalkış saatinde bir değişiklik olup olmadığını ya da uçuşun iptal olma durumunu teyit edin. Havaalanının internet sitesinden uçuşunuz hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Havaalanına zamanında gidin

Eşya hazırlığını tamamlayıp gerekli kontrolleri yaptıysanız, sıra yola çıkmaya geldi. Hangi havaalanına gidecekseniz, oraya nasıl ulaşacağınızı belirleyip yolun trafik durumunu gözden geçirmelisiniz. İç hatlarda uçuştan 1 saat önce, dış hatlarda ise 2 saat önce havaalanında bulunmanız gerekiyor. Bu durumda hem eviniz ile havaalanı arasındaki mesafeyi hem de trafik durumunu göz önünde bulundurarak evden vakitli çıkın. Toplu taşıma araçlarıyla daha kısa sürede ulaşım sağlayabilirsiniz. Havaş servislerinden makul bir ücret karşılığında yararlanabilirsiniz. Eğer fazla eşyanız yoksa veya eşyalarınızı taşımakta zorlanmayacaksanız, metroyu da kullanabilirsiniz.

Check-in yapın

Havaalanına vardığınızda ilk olarak ilgili havayolunun bankosuna gidin. Burada fazla sıra beklememek için uçuştan bir gün önce havayolu firmasının internet sitesinden online check-in yapabilirsiniz. Eğer check-in işlemini önceden yapmadıysanız, havaalanındaki check-in kontuarından biniş kartınızı alırken bagajınızı teslim edebilirsiniz.

Güvenlik kontrolünü hafife almayın

Güvenlik kontrolünden geçerken birtakım malzeme ve eşyaları üzerinizde bulundurmamanız gerekiyor. Ayrıca bavulunuza koyduğunuz eşyalara da dikkat etmeniz gerek. X ray cihazından geçerken kemer, saat ve metal aksamlı eşyalarınızı çıkarıp öyle geçin. Diz üstü bilgisayarınızı çantasından çıkarıp güvenlik kontuarındaki kutulara koyun. Biniş kartınız ve kimliğiniz güvenliğe göstermek üzere elinizde hazır olsun.

Vaktinde kapıya gidin

Uçağın kalkışından yarım saat önce uçağa biniş kapısına gitmeniz gerekir. Uçağa bineceğiniz kapı numarası biletinizde yazmıyorsa, havaalanında bulunan ekranlardan öğrenebilirsiniz.

Uçak kurallarına uygun davranın

Uçağa binip yerinizi bulduktan sonra kabin bagajınız varsa, koltuğunuzun üzerindeki dolaba yerleştirin. Ve yerinize oturup emniyet kemerinizi takın. Uçak içerisinde uyulması gereken kurallar, uçağın ne zaman kalkacağı, yolculuğun ne kadar süreceği, bulunduğunuz yerdeki ve gideceğiniz yerdeki hava koşulları hakkında pilotunuz ve kabin memurları size gereken bilgiyi verecektir. Herhangi bir ihtiyacınızda kabin memurlarından yardım isteyebilirsiniz.

Varış ve bagaj alım

Uçak yere indiğinde kapısının açılmasını bekleyin. Uçaktan indikten sonra direk olarak bagajların alınacağı bölüme gidebilirsiniz. Buradaki ekranlarda hangi uçağın bagajlarının nereden alınacağı yazıyor. Biraz bagaj sırası bekledikten sonra bagajınızı alıp eve dönüş yolunu tutabilirsiniz.
Uçak biletinizi henüz almadıysanız, uygun fiyata uçak bileti için Ucakbileti.com web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Ucakbileti.com web sitesinde yerli havayolları THY, AnadoluJet, AtlasGlobal, SunExpress, Borajet, OnurAir ve Pegasus uçak bileti fiyatlarını aynı anda görüp fiyat karşılaştırması yapabilir, en uygun uçak bileti seçeneklerini bulabilirsiniz.

2 YORUMLAR

  1. Ek olarak tüm bunların yanında şehir içinde vakit kaybetmeden araç kiralama hizmetlerini de eklenebilir. Böylece zamandan da kazanmış olunur. Verdiğiniz faydalı bilgiler için teşekkürler.

  2. Zamanında gitmek çok önemli. Firmalar kapıları erken kapatabiliyor o yüzden uçuşu riske atmamak gerek. Otobüs gibi son dakika yetişirim diye düşünmeyin.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here