İstanbul Eminönü Gezilecek Yerler – İstanbul Sirkeci Gezilecek Yerler – Eminönü görülecek yerler
1. Yeni Cami
İstanbul Sirkeci ve Eminönü’nde Gezilecek Yerler arasında ilk sırada Yeni Cami bulunuyor. İstanbul’un fethinden sonra Eminönü bölgesine ilk yerleşenler Yahudiler olmuş. 17. yy.’da, Kanuni Sultan Süleyman’ın gelini, II. Selim’in karısı Safiye Sultan (Venedik asıllı) buraya cami yapmaya karar vermiş. İnşaat başlamadan bölge halkı Hasköy’e yerleştirilmiş.
Zamanın en önemli mimarlarından Davut Ağa, Yeni Cami’nin yapımına başlamış. Mimar Sinan’ın öğrencilerinden olan Davut Ağa, inşaat başladıktan kısa bir süre sonra ölmüş. Caminin yapımına Dalgıç Ahmet Cavuş devam etmiş. Bu arada, II. Selim’den sonra tahta geçen Safiye Sultan’ın oğlu III. Mehmet ölmüş. Bunun ardından Safiye Sultan da ölünce cami inşaatına 50 yıl boyunca ara verilmiş.
IV. Mehmet’in annesi Turhan Sultan yarım kalan cami inşaatını tamamlatmak istemiş ve bu amaçla baş Mimar Mustafa Ağa’yı görevlendirmiş. Yeni cami 1663 yılında tamamlanmış ve Eminönü ve İstanbul’un en güzel yapılarından biri olmuş.
2. Mısır Çarşısı
Yeni Cami’nin külliyeleri içinde yer alan Mısır Çarşı’sında eskiden Mısır’dan ve özellikle Kahire’den gelen mallar ve baharatlar satılırmış. Günümüzde yerli ve yabancı turistlerin gözdesi olan mekanda yine her çeşit baharatı bir arada bulmak mümkün. Ayrıca İstanbul’a gelen turistlerin evlerine götürebilecekleri her türlü hediyelik eşya da buradaki dükkanlarda satılıyor.
3. Büyük Postane
Büyük Postane binası 20.yy’ın başında Posta ve Telgraf binası olarak Ulusal Mimari’nin önemli temsilcilerinden biri olan Mimar Vedat Tek tarafından inşa edilmiş.
4. Hocapaşa Sokak
Sokağa adını veren Hoca Sinan Paşa, Fatih Sultan Mehmet’in hocasıymış. Yerli ve yabancı turistlerin gezmek ve yöresel tatları denemek için uğradığı Hocapaşa Sokak trafiğe kapatılmış durumda ve tamamen turistik bir bölge. Marmaray ile buraya ulaşım da artık oldukça kolay.
5. Hodjapasha Dans Tiyatrosu
Hodjapasha Dans Tiyatrosu olarak hizmet veren mekan 1470 yılında Hocapaşa Hamamı olarak yapılmış ve 1988 yılına kadar da bu şekilde kullanılmış. Kesme taştan inşa edilen bina Mart 2009 yılında, çok başarılı bir şekilde restore edilmiş ve Hodjapasha Dans Tiyatrosu’na çevrilmiş. 220 kişi kapasiteli, Hodjapasha Dans Tiyatrosu’nda özellikle yabancı turistler için özel dans ve tiyatro gösterileri düzenleniyor. Hodjapasha Dans Tiyatrosu, TUREB’in (Türkiye Rehberler Birliği) düzenlediği yarışmada Otantiklik Dalında, “En İyi Otantik Yerel Etkinlik” ödülünü kazanmış.
6. Sirkeci Tren Garı
Alman Mimar Tachmund tarafından 1890 yılında inşa edilmiş.
7. Rüstem Paşa Camii
Rüstem Paşa Camii’ni, Kanuni Sultan Süleyman’ın Mimarbaşısı Mimar Sinan 1561 yılında yapmıştır. Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan’ın kocası olan Rüstem Paşa, dönemin en zengin kişilerinden biri olarak bilinir. Hatta Kanuni Sultan Süleyman’dan sonra en varlıklı 2. kişi olarak anılmaktadır. Mimari yapısındaki benzerlikten dolayı, Mimar Sinan’ın bu camiyi Edirne’deki Süleymaniye Camii’nin maketi olarak yaptığı da söylenir. Mimar Sinan’ın diğer camilerinden farklı olarak içi çok daha gösterişli İznik Çinileri ile döşenmiştir ve yapıldığı dönemin ihtişamını yansıtmaktadır. Rüstem Paşa Camii 1660 yılında çıkan yangında ve 1766 yılında meydana gelen depremde çok hasar görmüştür. Daha sonra büyük bir bakımdan geçmiştir. Bu nedenle ilk yapıldığı dönemdeki mimarisinden farklılık göstermektedir.
Unkapanı’nı Biliyoruz, Diğer Yiyecek Kapanları Nerede?
8. Balkapanı-Yağkapanı-Unkapanı
Rüstem Paşa Camii’nin hemen arkasındaki sokak Balkapanı olarak biliniyor. Eskiden, İstanbul’a getirilen bazı yiyecekler belli bölgelerden şehre sokulurmuş.
Galata’da bulunan Yağkapanı’ndan da şehire yağ temin edilirmiş.
Bu şekilde 3 farklı yer biliniyor; Balkapanı, Yağkapanı ve Unkapanı.
Tahtakale Nerede – Tahtakale Nasıl Gidilir – Eminönü ve Sirkeci yapılacak şeyler
9. Tahtakale Alışveriş – Tahtakale Neyi Nereden Almalı? – Tahtakale’de Neler Var?
Zaza Han: Kuaför ve Berber Malzemeleri, Parfümeri, Saatler, Elektrikli Ev Aletlerini burada ucuz ve hesaplı olarak bulabilirsiniz.
Şark Han: Burada her türlü şapka, atkı, şal, okul malzemesi ve hediyelik eşyayı bulabilirsiniz.
Balkapanı Han: Eskiden İstanbul’a balın getirildiği ve satıldığı hanmış.
Marpuçcular Han: Bijuteri, kolye, yüzük, küpe ve aksesuar gibi bir çok şeyi burada bulabilirsiniz.
İstanbul Sirkeci ve Eminönü’nde Nerede Ne Yenir? – Eminönü ve Sirkeci neyi meşhur?
İstanbul Sirkeci Hocapaşa’da Ne Nerede Yenir?
Trafiğe kapalı olan Hocapaşa Sokak’ta lezzet düşkünlerini memnun edebilecek bir çok esnaf lokantası hizmet veriyor. 50 yıllık köfteci, 50 yıllık pideci, yine yaklaşık 55 yıldır aynı yerde hizmet veren dönerci aynı sokakta yan yana sıralanıyor.
Kasap Osman
Kasap Osman 1964 yılından bu yana aynı yerde hizmet veriyor. Hocapaşa Sokak Kasap Osman’da yediğimiz döner kebap çok lezzetliydi. Ayrıca, toprak güveçte sunulduğundan dolayı sıcaklığını uzun süre koruyabiliyor ve soğumuyor.
Kasap Osman’da bir bölüm burayı ziyaret eden ünlülere ayrılmış. Russell Crowe burayı tam 3 kez ziyaret etmiş, hemen onun yanında ünlü gurme Vedat Milor yer alıyor. Esnaf Lokantası olduğundan dolayı fiyatlar oldukça uygun.
İstanbul Eminönü ve Sirkeci’de Hamburger ve Et Nerede Yenir?
Virginia Angus – Eminönü ve Sirkeci’de ne yenir?
Hamburger ve Et çeşitleri ile öne çıkan mekanda özellikle hamburger ve sucuk çeşitlerini tavsiye ederiz. Bu küçük dükkan her daim oldukça kalabalık ve turistlerle dolu.
çok bilgilendirici ve güzel bir yazı olmuş emeğinize, ellerinize sağlık 🙂
Çok teşekkür ederiz 🙂
Kızımla birlikte okuduk yazınızı, bu hafta yapacağımız Eminönü gezimize hazırız 🙂
Betül Hanım merhaba,
Değerli yorumunuz için çok teşekkür ederiz. Bizi çok mutlu ettiniz 🙂
Keyifli gezmeler dileriz
Çok güzel ve aydınlatıcı bir yazı olmuş kısmet olursa inşAllah kız arkadaşım ile bu hafta sonu güzel bir Eminönü gezisi gerçekleştireceğiz. Emeğinize sağlık. 🙂
Çok teşekkürler 🙂
İstanbul’da en sevdiğim yerlerden. Sokaklarında kaybolmayı seviyorum Sirkeci’nin.
Ben de küçük bir araştırma yaparken yazınıza rastladım oldukca aydınlatıcı oldu ben ve ailem için tşk ediyorum..
öradaki türbeleride ziyaret edip valide han’da muhteşem manzarayla fotoğraf çekilmeyi unutmayın derim 😉
Gezmeye hazırım ama misafir olduğum için memleketi bilmiyorum keşke birileri yardımcı olsa