Türkiye’nin en pahalı şehirlerinden biri olan İstanbul’da bedava yapılacak şeyler yazımızda sizler için İstanbul’un parasız yapılacak aktivitelerini ve en güzel yerlerini sıraladık. İstanbul’da sokağa çıkmak para demeyin, İstanbul’da parasız yapılacak şeyler de var. Özellikle, ay sonuna doğru fazla para harcamadan keyifli bir gün geçirmek isterseniz, bu yazımıza göz atabilirsiniz.
İstanbul’da bedava yapılacak şeyler – İstanbul’da parasız gezilecek yerler
İstanbul’da bedava gezilecek yerler
İstanbul’da parasız gezilecek yerler birkaç grupta toplanıyor. İstanbul’da gezilecek tarihi semtler, İstanbul’da gezilecek tarihi çarşılar ve İstanbul’da gezilecek parklar ve bahçeler.
İstanbul’da gezilecek semtler
1. Kuzguncuk
İstanbul’un en güzel semtlerinden biri olan Kuzguncuk’ta keşfedilmeyi bekleyen tarihi sokakların arasında keyifli yürüyüşler yapabilirsiniz.
Kuzguncuk yazımızda bütün ayrıntıları bulabilirsiniz.
2. Fener, Balat ve Cibali
İstanbul’un Haliç kıyısındaki bu tarihi semtlerinde gezerek çok keyifli bir gün geçirebilirsiniz.
Özellikle fotoğrafa meraklı iseniz, İstanbul’da kaçırmamanız gereken rotalardan biri de burası.
Daha detaylı bilgi almak isterseniz, Fener, Balat ve Cibali yazımıza göz atabilirsiniz.
3. Cihangir ve Çukurcuma
İstanbul’da ilginç antika dükkanlarını gezmek ve tarihi binalar ve sokaklar arasında gezmek isterseniz Cihangir ve Çukurcuma çevresini önerebiliriz.
Cihangir ve Çukurcuma yazımızda bütün detayları bulabilirsiniz.
İstanbul’un tarihi çarşıları
1. Kapalıçarşı
İstanbul’da tarihi çarşı deyince ilk akla gelenlerden biri olan Kapalıçarşı, aslında İstanbul’un ilk AVM’lerinden biri de sayılabilir. Tarihi dokusu ile yüzlerce yıldır hizmet veren Kapalıçarşı, İstanbul’da hala turistlerin de ilk uğrak yerlerinden biri.
Daha detaylı bilgiyi Kapalıçarşı yazımızda bulabililirsiniz.
2. Mısır Çarşısı
İstanbul’da baharat ve lokum türü yiyecekler almak isteyenlerin en çok tercih ettiği yerlerden biri de Mısır Çarşısı. Eminönü ve Sirkeci’de yapacağınız bir geziye mutlaka eklemeniz gereken Mısır Çarşısı, Yeni Cami’nin hemen yanında yer alıyor.
Mısır Çarşısı ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için Eminönü ve Sirkeci yazımıza bakabilirsiniz.
İstanbul Boğazı kıyısındaki yürüyüş rotaları
1. Arnavutköy – Bebek yürüyüş rotası
İstanbul Boğazı kıyısındaki en keyifli yürüyüş rotalarından biri de burası. Yürüyüşünüze Arnavutköy’den başlayarak Bebek’e doğru devam edebilirsiniz. Aklınızda bulunsun; Bebek Parkı’nda bahar aylarında yapılan Bebek Festivali düzenleniyor. Bebek Parkı kıyısındaki sandallarda bazen çay yapılıyor. Burada bir çay molası verebilirsiniz.
Daha detaylı bilgi için Bebek gezilecek yerler yazımıza bakabilirsiniz.
2. Sarıyer – Tarabya yürüyüş rotası
Bu rotaya genellikle Sarıyer’de börek yedikten sonra başlıyoruz. Yediğiniz börekleri eritmek ve keyifli bir yürüyüş yapmak için Sarıyer’den başlayarak Tarabya’ya kadar hatta daha da ileriye devam edebilirsiniz.
İstanbul’da gezilecek parklar ve korular
1. Emirgan Korusu
İstanbul’un en güzel ve yemyeşil parklarından biri olan Emirgan Korusu’nu her mevsim gezebilirsiniz. Osmanlı Padişahı IV. Murat, Emirgan Korusu’nu, 17. yüzyılda İranlı Emir Güne Han’a hediye olarak vermiş. Emirgan ismi de buradan geliyor.
19. yüzyılda ise Emirgan Korusu, Osmanlı Padişahı Abdülaziz tarafından Mısır Hıdivi İsmail Paşa’ya verilmiş. İsmail Paşa, 1871 – 1878 yılları arasında Emirgan Korusu içindeki Sarı Köşk, Pembe Köşk ve Beyaz Köşkleri yaptırmış.
Emirgan Korusu’nun kamulaştırılıp halka açılması ise 1940 yılında o dönemdeki belediye başkanı Lütfi Kırdar tarafından yapılmış.
İstanbul Boğazı’nın en güzel köşelerinden birinde yer alan Emirgan Korusu’nu gezmek bedava. Korunun içinde piknik yapabileceğiniz masalar da bulunuyor. Buraya gelirken yanınızda yiyecek ve içecek getirerek yemyeşil yüzlerce yıllık ağaçların altında keyif yapabilirsiniz.
Emirgan Korusu, özellikle her yıl Nisan ayında yapılan İstanbul Lale Festivali zamanlarında ziyaretçi akınına uğruyor.
2. Yıldız Parkı
İstanbul Beşiktaş’ta bulunan Yıldız Parkı, İstanbul Boğazı kıyılarındaki en özel köşelerden biri. Yüzlerce yıllık ağaçları, yemyeşil yürüyüş yolları ile yaz kış şehrin karmaşasından ve trafiğinden uzaklaşabileceğiniz bir yer.
Osmanlı Padişahı IV. Murat, Yıldız Parkı’nı kızı Kaya Sultan’a hediye etmiş. Daha sonra, Çırağan Sarayı’nın arka bahçesi olarak kullanılmış. Yıldız Sarayı yapıldıktan sonra, sarayın bahçesi olmuş. 1940 yılında, İstanbul Belediye Başkanı Lütfi Kırdar tarafından kamulaştırılıp halka açılmış.
Yıldız Parkı’nın içinde Çadır ve Malta Köşkleri bulunuyor.
Yıldız Parkı’nı yıl boyunca bedava olarak ziyaret edebilirsiniz. Parkın içinde, piknik yapılabilmesi için masalar da bulunuyor. İsterseniz yiyecek ve içeceğinizi evinizden getirerek ailece bu yemyeşil ortamdan faydalanabilirsiniz.
3. Fethi Paşa Korusu
İstanbul Anadolu Yakası’nın yemyeşil köşelerinden biri. Fethi Paşa Korusu adını Osmanlı vezirlerinden Fethi Ahmet Paşa’dan almış. Her mevsim bedava olarak girebileceğiniz koruda yürüyüş ve koşu parkurları da bulunuyor.
Fethi Paşa Korusu’nda İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sosyal Tesisleri de yer alıyor. İsterseniz buralardan yararlanabilirsiniz.
4. Gülhane Parkı
Gülhane Parkı, İstanbulluların en sevdiği yerlerden biri. Özellikle şehrin merkezindeki konumu ile ulaşımı çok kolay. Topkapı Sarayı’nın bahçesi olarak yüzyıllarca hizmet veren Gülhane Parkı günümüzde bedava olarak gezilebiliyor. Gülhane Parkı’nın tarihi önemi de var. Osmanlı Padişahı Abdülmecit zamanında Tanzimat Fermanı Gülhane Parkı’nda okunmuş.
5. Fenerbahçe Parkı
İstanbul Anadolu Yakası’nın en sevilen parklarından biri. Özellikle bahar ve yaz aylarında gençlerin zaman geçirmeyi en sevdiği yerlerin başında geliyor. Yaz akşamlarında oldukça kalabalık olan parkta yer bulmak zor olabiliyor.
6. Beykoz Korusu
İstanbul Anadolu Yakası’nda, İstanbul Boğazı’nın en güzel manzaralarını seyredebileceğiniz koruda, asırlık çam ağaçlarının altında yürüyüş yapabilirsiniz.
Beykoz Korusu’nda ayrıca İBB Sosyal Tesisleri de bulunuyor.
7. Çamlıca Tepesi
İstanbul Boğazı’ndan, Adalara kadar geniş bir manzaraya sahip olan Çamlıca Tepesi, İstanbulluların en sevdiği yerlerden biri. Ücretsiz olarak yararlanabileceğiniz Çamlıca Tepesi’nde İBB Sosyal Tesisleri de bulunuyor.
8. Maçka Parkı
Maçka Parkı, yürüyüş ve koşu parkurları, yemyeşil ortamı ile şehrin tam ortasında sakin ve dingin bir ortam yaratıyor. Maçka Parkı’nda bulunan teleferik ile Taksim’e ulaşabilirsiniz.
9. Belgrad Ormanı
İstanbul’un en temiz havasına sahip olan Belgrad Ormanı, yürüyüş ve koşu gibi sporları yapmak için de en uygun yerlerden biri.
Belgrad Ormanı adını Kanuni Sultan Süleyman devrinde almış. Kanuni Sultan Süleyman, Belgrad seferini yaptıktan sonra, Belgrad’dan getirilen insanlar buradaki bir köye yerleştirilmiş.
İstanbul’un Avrupa Yakası’nda yer alan Belgrad Ormanı, koruma altındaki bir çok hayvana da ev sahipliği yapıyor.
İstanbul’da parasız yapılabilecek aktiviteler
1. Boğaz’da, Saray Burnu’nda ve Galata Köprüsü’nde balık tutmak
Özellikle iyi havalarda balık tutmak İstanbul’da yapılabilecek en güzel ve parasız aktivitelerden biri. Günün sonunda eğer balık tutabilirseniz, akşam yemeğini de neredeyse bedavaya getirmiş olursunuz.
İstanbul’da bedava gezilecek müzeler
1. Salt Galata
Salt Galata, giriş katında bulunan kütüphanesi ve muhteşem mimarisi ile İstanbul’da bedava gezebileceğiniz yerler arasında yer alıyor.
Karaköy yazımızda Salt Galata ile ilgili detaylı bilgileri bulabilirsiniz.
2. Sait Faik Abasıyanık Müzesi, Burgazada
Özellikle yaz aylarında keyifli bir vapur yolculuğu ile ulaşılan Burgazada’da Sait Faik Abasıyanık’ın yaşadığı ev müzeye dönüştürülmüş.
Burgazada yazımızda daha detaylı bilgi bulabilirsiniz.
İstanbul’da bedava gezilecek yerler yazımızı zaman içinde daha geliştirmeyi planlıyoruz. Sizin de İstanbul’da parasız yapılabilecek şeyler konusunda önerileriniz olursa yorumlar kısmına yazabilirsiniz.
Pendik Gözdağı ni yazmamışsınız ☺
Merhaba, oteller ile ilgili booking.com gibi web sitelerinden bilgi alırsanız daha iyi olur.
İyi günler dileriz
Evet ayşe hanım. 3 gün önce gittik çok güzel harika biyer
çok güzel olmuş teşekkürler
Merhaba Heybeli ada da İsmet İnönü’ nün evini müze şeklinde ziyarete açmışlar. Ücretsiz gezebiliyorsunuz. Bence Heybeli ada da gezilmesi gereken bir yer.