Televizyon’da izlediğimiz bir çok dizi filmin doğal seti olan Kuzguncuk, cumbalı eski Osmanlı evleri ve tarihi sokakları ile dikkat çekiyor.
Unutulmaz dizilerden Perihan Abla, daha sonra yayınlanan Ekmek Teknesi bu şirin semtte çekilmiş.
Kuzguncuk, Buket Uzuner’in yazdığı “Kumral Ada Mavi Tuna” ve Bodrum’a taşınmadan önce uzun yıllar burada yaşayan ünlü şair Can Yücel’in bir çok şiirine ilham kaynağı olmuş.
Kuzguncuk bir çok farklı kültürü içinde barındıran küçük bir balıkçı köyüymüş. Eski ismi Kosinitza olan Kuzguncuk’ta Rumlar, Ermeniler, mMslümanlar ve Museviler birarada yaşarlarmış. Hatta, camii ve kiliseyi yanyana görebiliyorsunuz.
Kuzguncuk Gezilecek Yerler – Kuzguncuk Görülecek Yerler – Kuzguncuk Gezi Rehberi
1. Kuzguncuk Fethi Ahmet Paşa Yalısı
Fethi Ahmet Paşa, II. Mahmut’un kızı Atiye Sultan’ın kocasıdır. II. Mahmut zamanında Paris ve Viyana Büyükelçisi olarak görev yapmıştır.
Kuzguncuk’taki Fethi Ahmet Paşa Yalısı’nı ilk olarak kimin yaptırdığı bilinmiyor.
Yalı 19. yy’da Fethi Ahmet Paşa tarafından alınmıştır.
Fethi Ahmet Paşa, Karacahmette Rodoslu Ahmet Paşa Camii’ni yaptırmıştır. Ayrıca Fethi Paşa korusunun sahibi de aynı kişiymiş.
2. Kuzguncuk Üryanizade Sokak – Kuzguncuk gezilecek noktalar – Kuzguncuk’ta nereler gezilir?
Kuzguncuk’ta Osmanlı tarzı, cumbalı, ahşap evlerin fotoğraflarını çekip, tarihe doğru keyifli bir yolculuk yapmak isterseniz Üryanizade Sokak tam size göre.
3. Kuzguncuk Sinagogları
17. yy’dan itibaren bu semte Yahudiler yerleşmeye başlamış. O dönemdelerde bu bölgeye “bella vista – güzel manzara” deniyormuş. 20. yy’ın başlarında yaklaşık 800 Yahudi aile burada ikamet ediyormuş. 1960 – 1970 yılları arasında İsrail’e buradan büyük bir göç olmuş ve bugün bu sayı çok azalmış.
4. Kuzguncuk Beth Yaakov Sinagogu
19. yy’da yapılan Sinagogun tavanında Tevrat’tan esinlenerek yapılmış resimler bulunmaktadır. Bu Sinagog’un ilginç bir özelliği de her yıl ramazan ayında yaklaşık 250 kişilik bir iftar yemeğine ev sahipliği yapmasıdır. Yurtiçinden ve yurtdışından her yıl yüzlerce turistin ziyaret ettiği Kuzguncuk Bet Yaakov Sinagogu’nun çok güzel bir bahçesi de bulunuyor.
5. Kuzguncuk Beth Nissim Sinagogu
19. yy’da yapılan Sinagog uzun yıllar kapalı kaldıktan sonra, restore edilmiştir. Sinagog aynı semtteki Beth Yaakov Sinagogu’na göre daha küçüktür.
Kuzguncuk Kiliseleri
6. Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi
Burada bulunan ilk kilise Mimar Hovhannes Amira tarafından ahşap olarak yapılmıştır. Bugün burada bulunan kilise ise Boğos Ağa Şalcıyan tarafından 1861 yılında yapılmıştır ve 1967 ve 2005 yıllarında restorasyon görmüştür. İstanbul’da dışarıdan kubbesi olan tek Ermeni Kilisesidir. Kilisenin bahçesinde 1910 yılında yapılan bir de çeşme bulunuyor.
Kuzguncuk Videosunda Cami ve Kiliseyi yanyana görebilirsiniz.
7. Kuzguncuk Hagios Panteleimon Kilisesi
Geçmişte kalabalık bir Rum nüfusu sahip olan Kuzguncuk’ta bugün bu sayı oldukça azalmıştır. 16. yy aynı yerde inşa edilen kilise bir yangında tamemen kullanılamaz duruma gelmiş. Bugünkü kilise ise 1892 yılında Mimar Nikola tarafından yapılmış.
Hagios Panteleimon Kilisesi’nin 1911 yılında yapılan 3 katlı çan kulesi oldukça dikkat çekicidir. Bu kilisenin güzel bir bahçesi de bulunmaktadır.
8. Kuzguncuk Üryanizade Camii
II. Abdülhamit zamanında şeyhülislam olan Üryanizade Ahmet Esad Efendi tarafından yaptırılan Üryanizade Camii ahşap tarzda yapılmıştır. Bu camii zarif minaresi ile boğaz kıyısına çok yakışıyor.
9. Cemil Molla Köşkü
Üryanizade Ahmet Esad Efendi’nin torunu Cemil Molla tarafından yaptırılmış.
Cemil Molla 2. Abdülhamit’in satranç arkadaşıymış. İstanbul’da ilk fotoğraf stüdyosu, ilk telefon ve ilk kalorifer tesisatının kullanıldığı köşk olmuş.
Köşkün 16 odası bulunuyor ve 16 odası da boğaz manzaralı.
Ayrıca Yıldız Sarayı’ndan sonra jenaratörle aydınlatılan ilk köşk olmuş.
Cemil Molla Köşkü , dedesi Üryanizade Ahmet Esad Efendi tarafından yapılan caminin hemen üstünde bulunuyor.
10. Kuzguncuk Marco Paşa
“Git derdini Marko Paşa’ya anlat” bu sözlerle bildiğimiz Marko Paşa’nın mezarı Kuzguncuk’ta bulunuyor.
1824-1888 yılları arasında yaşayan ve Padişah Abdülaziz’in doktoru (hekimbaşı) olan Marko Apostolidis Paşa (Tuğgeneral) ünvanını alan ilk doktor olmuş.
Peki, bu deyim nereden çıkmış? Marko Paşa çok sabırlı bir insanmış. Derdi olan kişilerin her türlü sorununu, hiç sözünü kesmeden sakin bir şekilde dinlermiş.
O tarihlerde, bürokratik engeller veya olanakların yetersizliğinden dolayı sorunların büyük bir kısmı çözülemezmiş.
Günümüzde de, zor ve imkansız sorunları olanlar için aynı deyim kullanılıyor.
Marko Paşa aynı zamanda Kızılay’ın ilk kurucularından biri olmuş.
11. Kuzguncuk Ekmek Teknesi
Yıllar önce yayınlanan ve çok sevilen Ekmek Teknesi dizisinin ünlü fırını burada İcadiye Caddesi üzerinde bulunuyor. Hemen yanında yine aynı dizinin Kahvehanesi de var.
Kuzguncuk Nerede?
Kuzguncuk’u Haritada GörünKuzguncuk’a Nasıl Gidilir?
Kuzguncuk‘a Üsküdar’dan kalkan bir çok Otobüs ve Minibüs ile ulaşabilirsiniz.
Kuzguncuk – Üsküdar arasını sahilden yürüyebilirsiniz.
Kuzguncuk durağından geçen İETT Otobüs Hatları:
12H, 15, 15B, 15C, 15E, 15H, 15K, 15KÇ, 15M, 15N, 15P, 15R, 15S, 15T, 15U, 15Y, 15ŞN
Kuzguncuk’ta Ne Yenir?
Kuzguncuk‘ta oturup vakit geçirebileceğiniz, çay içebileceğiniz veya yemek yiyebileceğiniz bir çok mekan bulunuyor.
Bu mekanların çoğu ana cadde olan İcadiye caddesi üzerinde sıralanıyor.
Kuzguncuk Gezilecek Yerler, Kuzguncuk Görülecek Yerler, Kuzguncuk’a Nasıl Gidilir, Kuzguncuk Nerede, Kuzguncuk Hakkında Bilgi, Kuzguncuk’ta Ne Yenir konuları hakkındaki yazımızı beğendiyseniz bunlar da ilginizi çekebilir.
dokusu ve mimarisi bozulmamış yerleri seviyorum
Kuzguncuk İstanbul’da ruhu bozulmamış semtlerden biri. Birkaç kez gittim. Sokakları, evleri, atmosferi çok sıcak ve samimi.