Mostar Köprüsü Hakkında Bilgi
Mostar Köprüsü’nün Hikayesi aslında bu topraklardan çıkan bir çocuğun hikayesi. Osmanlılar zamanında bu bölgeye devşirme memurları gönderilirmiş. Bu sistemin amacı Hristiyan genç ve yetenekli çocukların, çok sıkı bir eğitimden geçirilerek yeteneğine göre yetiştirilmesiymiş. Hayrettin’in ailesi onu devşirme memurlarından kaçırmak amacıyla Neratva Nehri’nin kenarına götürüyor.
Tesadüfen burada bulunan devşirme memuru küçük bir çocuğun nehir kenarında çamurdan çok güzel bir şeyler yaptığını görüyor ve çocuğa bir şeyler soruyor. Küçük çocuk çok nezaketli bir şekilde cevaplar veriyor. Memur bundan çok etkilenerek ailesi ile tanışmak istiyor. Daha sonra ailesinin de onayı alınarak yetiştirilmek üzere Mimar Sinan’ın yanına veriliyor. İlk önce Mimar Sinan’ın çırağı daha sonra da kalfası oluyor. Kanuni Sultan Süleyman zamanında buraya köprü yapılması isteniyor. Kanuni dönemi Osmanlı İmparatorluğunun en zirvede olduğu zaman ve Sultan Süleyman, Mimar Sinan’ı çağırarak Mimarbaşım şanımıza layık bir köprü yapılsın diyor. Mimar Hayrettin bütün cesaretini toplayarak bu göreve talip oluyor. Doğup büyüdüğü topraklara faydası olsun istiyor. Köprü İslam medeniyetinin simgesi hilal şeklinde ve Allah’ın 99 ismine istinaden 99 basamaklı olarak yapılıyor. Proje 9 yıl sürüyor 1566 yılında tamamlanıyor.
1993 yılına kadar 427 yıl medeniyetimizin simgesi oluyor. Burada ona taş hilal deniyor. Osmanlı İslam medeniyetinin simgesi bu güzel köprü, dağdan atılan top mermileriyle 9 Kasım 1993 tarihinde yıkılıyor. Daha sonra 2004 yılında Türkiye’nin de büyük desteği ile eskisine uygun olarak tekrar inşa edilmiştir. Yeniden yapılması da çok kolay olmuyor. Köprünün yıkılan taşları Macar Dalgıçlar tarafından Neratva Nehri’nin zümrüt rengi soğuk sularından çıkarılıyor. Fakat çoğu işe yaramaz halde olduğundan original taşların çıkarıldığı eski taş ocağı tekrar açılıyor. Köprü yapılmadan önce de küçük bir örneği yapılıyor. Mostar şehrini gezerken Küçük Mostar köprüsünü de görebilirsiniz.
Köprünün inşaatı Türk Firması tarafından yapılmış. Yeniden açılışını da Prens Charles yapmış. Mostar Köprüsü yapılmadan önce Küçük bir örneği yapılmış. Mimar Hayrettin tarafından yapılan köprünün taşlarından bazılarını Neratva Nehri’nin kenarlarında görebilirsiniz.
Mostar Köprüsü’nün Hikayesi yazımızı beğendiyseniz bunlar da ilginizi çekebilir. Prag Gezisi, Venedik Gezisi, Mostar Gezilecek Yerler, Paris Gezisi, Boşnak Yemekleri