Safranbolu Yapılacak Şeyler ve Safranbolu Görülecek Yerler
Safranbolu Gezilecek Yerler yazımızda Safranbolu Evleri, Safranbolu Nerede, Safranbolu Görülecek Yerler, Safranbolu’da Yapılacak Şeyler, Safranbolu’da Görülmesi Gereken Yerler, Safranbolu’nun Tarihi Yerleri hakkında bilgileri bulabilirsiniz.
Karabük’ün ilçesi olan Safranbolu adını safran bitkisinden almış. Safran bitkisi, gıda ilaç ve kozmetik sanayinde kullanılıyor.
Safranbolu Unesco Dünya Mirası listesinde bulunuyor.
Safranbolu Gezimizi organize eden Safranbolu Belediyesi, Safranbolu Belediye Başkanı Sn. Dr. Necdet Aksoy ve Gezimanya ekibine çok teşekkür ederiz.
Safranbolu Gezilecek Yerler – Safranbolu Evleri
Safranbolu Evleri Özellikleri – Safranbolu Hakkında Bilgi
Safranbolu deyince insanların ilk aklına gelen Safranbolu Evleri oluyor. Safranbolu Bölgesi, 1975 yılında kentsel sit alanı ilan edilmiş. Masalsı güzellikteki Safranbolu Evlerinden yaklaşık 2000 tane bulunuyor. Safranbolu Evlerinin 1000 tanesi koruma altına alınmış durumda.
Safranbolu Evleri ve Tarihi dokusuyla 1994 yılında Unesco Dünya Mirası Listesi‘ne girmiş.
Safranbolu Evlerinde Osmanlı Mimarisi ve Türk Mimarisinin çok güzel bir sentezini görebilirsiniz. Genellikle 3 katlı olan evler, oldukça kalabalık ve geniş aileleri rahatlıkla barındırabilecek şekilde tasarlanmış. Evlerin giriş bölümü, hayvan barınağı ve kiler, 2. ve 3. katlar mutfak ve ailenin bir arada zaman geçirdiği alanlar olarak kullanılırmış.
Safranbolu Evleri, birbirinin manzarasını ve güneşini engellemeyecek şekilde yapılmış.




Safranbolu Kaymakamlar Evi – Sarfanbolu’da nereler gezilir?
Müzekent Safranbolu’da mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden biri, Safranbolu Kaymakamlar Evi.
Safranbolu’nun en tarihi yapılarından biri olan Safranbolu Kaymakamlar Evi’nde geçmiş dönemlerdeki yaşantı, hareketli mankenlerle canlandırılmış.
Evin odalarını gezerken, çocuğunu uyutan bir geline, kına gecesi kutlayan veya mutfakta hamur açan kadınlara rastlayabilirsiniz.
Evin genç kızları ve eve gelen misafir erkekler birbiriyle karşılaşmasın diye, evin mutfağına yapılan döner servis dolabı da oldukça ilginç. Yemekler mutfak tarafından konuluyor, dolap döndürülünce diğer taraftan alınabiliyor. Boş tabaklar da aynı şekilde mutfağa iletiliyor.
Safranbolu Kaymakamlar Evi’nde her oda bağımsız birer yaşam alanı olarak düşünülmüş. Odaların içinde bulunan gömme dolaplarda banyo yapılabiliyormuş. Bu nedenle dolaplara su giderleri yapılmış.
Safranbolu Kaymakamlar Evi Nerede? Safranbolu Kaymakamlar Evi’ne Nasıl Gidilir?
Safranbolu gezilecek yerler arasında bulunan Safranbolu Kaymakamlar Evi’nin yerini aşağıda görebilirsiniz.
Safranbolu Kaymakamlar Müze Evi






Safranbolu Kent Tarihi Müzesi – Safranbolu’da görülecek yerler nelerdir?
Müzekent Safranbolu’nun tarihi ve kültürünü tanıtmak amacıyla kurulan Safranbolu Kent Tarihi Müzesi’nin bulunduğu bina eskiden Safranbolu Hükümet Konağı olarak kullanılıyormuş. Konak, 1904-1906 yılları arasında inşa edilmiş. 2007 yılında müze haline getirilmiş.
Müzenin Zemin Katı Esnaf ve Sanatkarlar Çarşısı olarak düzenlenmiş. Burada eczane, terzi, baharatçı gibi bir çok temsili dükkan sergileniyor.
Safranbolu Gezilecek Yerler arasında olan Müzenin ikinci katında, Safranbolu geleneksel kıyafetleri ve eşyaları sergileniyor.
Safranbolu Kent Tarihi Müzesi’nin arka tarafında Safranbolu Saat Kulesi bulunuyor. Müze biraz yüksekte bulunduğundan bahçesinden Safranbolu Evleri’nin fotoğraflarını çekebilirsiniz.
Safranbolu Kent Tarihi Müzesi Nerede? Safranbolu Kent Tarihi Müzesi’ne Nasıl Gidilir?
Safranbolu gezilecek yerler arasında bulunan Safranbolu Kent Tarihi Müzesi’nin yerini aşağıda görebilirsiniz.
Safranbolu Kent Tarihi Müzesi


Safranbolu Saat Kulesi – Safranbolu’da görmeden dönmemeniz gereken yerler
Safranbolu Gezilecek Yerler arasında yer alan Safranbolu Saat Kulesi 18. yy’da Sadrazam İzzet Paşa tarafından yaptırılmış. Safranbolulu olan Sadrazam İzzet Paşa, III. Selim’in sadrazamlarından biriymiş.
İzzet Paşa, Sadrazam olmadan önce Safranbolu Halkına, eğer Sadrazam olursa herkesin evine ve iş yerine saat hediye edeceğini söylemiş. Safranbolu Halkı buna çok sevinmiş.
İzzet Paşa, sadrazam olduktan sonra, şehrin en görünen yerlerinden biri olan bu tepeye önce kuleyi yaptırmış. İçindeki saati ise İngiltere’den gemiyle getirtmiş. Safranbolu Halkı, ilk defa saat kulesinin sesini duyunca çok şaşırmış. Saat kulesinin sesi hem evlerinden, hem de iş yerlerinden duyulabiliyormuş. Her eve ve iş yerine ayrı saat beklentisini tam olarak karşılamasa da, sonuçta pratik bir çözüm olarak tarihe geçmiş.
Safranbolu Saat Kulesi Nerede? Safranbolu Saat Kulesi’ne Nasıl Gidilir?
Safranbolu gezilecek yerler arasında bulunan Safranbolu Saat Kulesi’nin yerini aşağıda görebilirsiniz.
Safranbolu Tarihi Saat Kulesi
Safranbolu Demirciler ve Bakırcılar Çarşısı – Safranbolu’da mutlaka görülmesi gereken yerler
Safranbolu Demirciler Çarşısı, Safranbolu’nun en otantik meydanında bulunuyor. Demirciler çarşısından hediyelik eşya alışverişinizi yapabilirsiniz.
Safranbolu Demirciler Çarşısı, 18. yy.’dan bugüne kadar bozulmadan gelmiş. Sıcak ve Soğuk demircilik işleri yapılan çarşıda, bakırcı ve kalaycılar da çalışıyor. Eviniz veya yazlığınız için dekoratif amaçlı kullanabileceğiniz bir çok şeyi bir arada bulabilirsiniz.
“Komşu komşunun külüne muhtaçtır” sözü buradan çıkmış. Safranbolu’da bakırcı ustaları ocakta biriken küllerini atmayıp, kullanmaları için kalaycı ustalarına verirlermiş. Ustalar bakır kapları, kalay ile kaplamadan önce temizlemek için bu külleri kullanırlarmış.
Safranbolu Demirciler ve Bakırcılar Çarsısı Nerede? Safranbolu Demirciler ve Bakırcılar Çarşısı’na Nasıl Gidilir?
Safranbolu gezilecek yerler arasında bulunan Safranbolu Demirciler ve Bakırcılar Çarşısı’nın yerini aşağıda görebilirsiniz.
Safranbolu Demirciler ve Bakırcılar Çarşısı




Safranbolu İzzet Mehmet Paşa Camii – Safranbolu gezilecek noktalar
Safranbolu’nun en güzel camilerinden biri olan İzzet Mehmet Paşa Camii 18. yy’da yapılmış. 1796 yılında ibadete açılan cami özellikle zarif minaresi ile dikkat çekiyor.
Safranbolu İzzet Mehmet Paşa Camii Nerede? Safranbolu Mehmet Paşa Camii’ne Nasıl Gidilir?
Safranbolu gezilecek yerler arasında bulunan Safranbolu İzzet Mehmet Paşa Camii’nin yerini aşağıda görebilirsiniz.
Safranbolu İzzet Mehmet Paşa Camii
Safranbolu Köprülü Mehmet Paşa Camii – Safranbolu’da ne yapılır?
Safranbolu Köprülü Mehmet Paşa Camii, 1661 yılında inşa edilmiş. Harika bir taş işçiliği örneği olan cami, Safranbolu gezilecek yerler listesinde mutlaka bulunması gereken yerlerden biri. Kubbesi miğfer şeklinde yapılan caminin, özellikle ulu çınarlar altındaki avlusu çok güzel.
Safranbolu Köprülü Mehmet Paşa Camii Nerede? Safranbolu Mehmet Paşa Camii’ne Nasıl Gidilir?
Safranbolu gezilecek yerler arasında bulunan Safranbolu Köprülü Mehmet Paşa Camii’nin yerini aşağıda görebilirsiniz.
Safranbolu Köprülü Mehmet Paşa Camii
Safranbolu Kazdağlıoğlu Camii – Safranbolu gezisi
1779 yılında yapılan cami, Safranbolu çarşısının içinde bulunuyor.
Safranbolu Kazdağlıoğlu Camii Nerede? Safranbolu Kazdağlıoğlu Camii’ne Nasıl Gidilir?
Safranbolu gezilecek yerler arasında bulunan Safranbolu Kazdağlıoğlu Camii’nin yerini aşağıda görebilirsiniz.
Safranbolu Kazdağlıoğlu Camii
Safranbolu Arasta Sokağı – Safranbolu’da gezilecek ve görülecek yerler
Safranbolu Yemeniciler Çarşısı – Safranbolu görülecek yerler
Safranbolu Arasta Sokağı’nda bulunan, Safranbolu Yemeniciler Çarşısı, bölgenin en tarihi ve gezilecek yerlerinden biri.
Birbirine bitişik ahşap dükkanlardan oluşan çarşıda tam 48 dükkan bulunuyor.
Eskiden Osmanlı Döneminde aynı iş grubunda çalışanlar için çarşılar yapılırmış. Yorgancılar, yastıkçılar, tenekeciler gibi. Safranbolu Yemeniciler Çarşısı da tarihi dokusuyla Safranbolu’nun en nostaljik ve gezilmeye değer yerleri arasında yer alıyor.
Safranbolu’da mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri Yemeniciler Çarşısı’nda bulunan Arasta Kahvesi.
Arasta Kahvesi’nde özellikle közde kahve içmenizi tavsiye ederiz. Közde Kahve, Safranbolu Lokumu, Osmanlı Şerbeti ve Damla Sakızı ile birlikte sunuluyor. Arasta Kahvesi’nde hafta sonları canlı müzik de yapılıyor.
Safranbolu Yemeniciler Çarşısı’nda diğer şirin ve renkli dükkanlardan birinde el yapımı sabunlar dikkatimizi çekiyor. Safranbolu’da rengarenk ve mis kokulu sabunlarla güzel bir hamam keyfi de yapabilirsiniz.
Osmanlı Devrinde ayakkabıya; çarık, pabuç ya da yemeni denilirmiş.
Safranbolu Yemeniciler Çarşısı’nda gezerken öğrendiğimiz ilginç bir bilgi de “Pabucunu Dama Atmak” deyiminin nereden çıktığı ile ilgili: Bu çarşılarda, uygunsuz, kalitesiz, kötü işçilikle üretilen malların önüne geçmek için bir heyet bulunurmuş.
Bu topluluk, aynı şimdiki Tüketici Hakları Derneği gibi çalışırmış. Genelde, en çok şikayet yaşanan malların başında da ayakkabı yani pabuç gelirmiş. Örneğin bir ayakkabı aldınız ve kısa sürede giyilemez duruma geldi. Bu konu, o heyetin başında bulunan kişiye şikayet edilirmiş.
Kullanım hatası mı, yoksa üretim hatası mı olduğu, bilirkişilerden oluşan heyet ile birlikte değerlendirilmiş.
Eğer malzemeden çalma ya da kötü işçilikten kaynaklanan bir üretim hatası ise pabuç o dükkanın damına atılırmış.
Bunu gören halk da bir daha oradan alışveriş yapmazmış. Yani o kişinin pabucu dama atılmış ve değeri düşmüş olurmuş.
Çarşıda turistlere yönelik hediyelik eşyalar satan bir çok dükkan da bulunuyor.
Safranbolu Yemeniciler Çarşısı Nerede? Safranbolu Yemeniciler Çarşısı’na Nasıl Gidilir?
Safranbolu gezilecek yerler arasında bulunan Safranbolu Yemeniciler Çarşısı’nın yerini aşağıda görebilirsiniz.
Safranbolu Arasta Yemeniciler Çarşısı

Safranbolu Cinci Han ve Cinci Hamam – Safranbolu gezi ve seyahat rehberi
Safranbolu’nun en büyük yapılarından biri olan Safranbolu Gezilecek Yerler arasında olan Safranbolu Cinci Han günümüzde otel olarak kullanılıyor.
Cinci Hoca olarak bilinen Karabaşzade Hüseyin Efendi 17. yy’da yaşamış. Cinleri olduğunu söyleyen hoca, bu cinlerle ruhsal ve bedensel tedavi yaptığını, kaybolan eşyaları bulduğunu ve daha bir çok şeyi yapabildiğini iddaa edermiş.
Cinci Hoca bu şekilde büyük bir ün kazanmış, hatta şöhreti o kadar yayılmış ki ruhsal sıkıntılar yaşayan, Padişah I. İbrahim’i tedavi etmesi için Valide Kösem Sultan tarafından saraya davet edilmiş (Deli İbrahim olarak da bilinir).
Padişah I. İbrahim’i iyileştiren Cinci Hoca’nın ünü daha da artmış.
Saraydan yüklü miktarda hediyeler alan Cinci Hoca, memleketi olan Safranbolu’ya Cinci Han’ı, Cinci Hamam’ı ve arasında kalan bölgeye de çeşitli dükkanlar yaptırmış.
Geçtiğimiz yıllarda çok başarılı bir şekilde restore edilen Cinci Han günümüzde otel olarak kullanılıyor. Han olarak hizmet verdiği dönemde, ahır olarak kullanılan alt kat ise restaurant olarak dekore edilmiş.
Zamanınız olursa Safranbolu Cinci Hamam’ın tarihi dokusunda hamam keyfi de yapabilirsiniz.
Safranbolu Cinci Han Nerede? Safranbolu Cinci Han’a Nasıl Gidilir?
Safranbolu gezilecek yerler arasında bulunan Safranbolu Cinci Han’ın yerini aşağıda görebilirsiniz.
Safranbolu Cinci Han


Safranbolu Hıdırlık Tepesi – Safranbolu’da yapılmadan dönülmemesi gerekenler neler?
Türkler Safranbolu’ya ilk geldiklerinde, şehri almak için burada toplanmışlar. Şehir ele geçirildikten sonra, kurak mevsimlerde yağmur duası, bu tepede yapılırmış. Bugün de baharın gelişini müjdeleyen Hıdırellez şenlikleri burada yapılıyor. 370 m yüksekliğindeki tepeden, muhteşem Safranbolu manzarasını seyredebilirsiniz. Safranbolu Gezilecek Yerler arasında olan Safranbolu Hıdırlık Tepesi’ne geldiğinizde şehrin manzarası eşliğinde poz veren gelin ve damatlara da rastlayabilirsiniz.
Safranbolu Hıdırlık Tepesi Nerede? Safranbolu Hıdırlık Tepesi’ne Nasıl Gidilir?
Safranbolu gezilecek yerler arasında bulunan Safranbolu Hıdırlık Tepesi’nin yerini aşağıda görebilirsiniz.
Safranbolu Hıdırlık Tepesi




Safranbolu Kaçak Camii – Safranbolu seyahat önerileri
Safranbolu Kaçak Camii 1880 yılında inşa edilmiş. Caminin en ilginç özelliği altından dere akması.
Safranbolu Kaçak Camii Nerede? Safranbolu Kaçak Camii’ne Nasıl Gidilir?
Safranbolu gezilecek yerler arasında bulunan Safranbolu Kaçak Cami’nin yerini aşağıda görebilirsiniz.
Safranbolu Kaçak Lütfiye Cami

Safranbolu Nerede ? – Safranbolu’ya Nasıl Gidilir ?
İstanbul – Safranbolu arası 430 km.
Ankara – Safranbolu arası 230 km.
Safranbolu Harita
Safranbolu Gezilecek Yerler HaritasıSafranbolu Gezilecek Yerler, Safranbolu Evleri, Safranbolu Nerede, Safranbolu Görülecek Yerler, Safranbolu’da Yapılacak Şeyler, Safranbolu’da Görülmesi Gereken Yerler, Safranbolu’nun Tarihi Yerleri hakkında bilgiler içeren yazımızı beğendiyseniz bunlar da ilginizi çekebilir.
Bir Safranbolulu Olarak Anlatıma Bayıldım Bu Kadar Olurdu Çok Teşekkür Ederim Yazı İçin ……
Beğeniniz için çok teşekkürler 🙂 Safranbolu Çevresi ile ilgili, Bulak Mencilis Mağarası, Tokatalı Kanyonu… yazımız çok yakında yayınlanacak.
Çok sevdiğim ve her zaman tekrar gitme isteği ile döndüğüm Safranbolu ve çevresi ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi.Teşekkürler. . .
Beğeniniz için çok teşekkürler 🙂
SüperGezginler sizleri tebrik ediyorum cok güzel detayli anlatmissiniz. Safranbolunun sehrin icini, tarihi evlerini, hamamlarini ve camilerini cok güzel anlatmissiniz. O yörenin insani olarak sizlere yardimci olmak amaciyla yaziyorum, köy yasamini, komsuluk iliskilerini, topluca camasir yikama adetlerini, ve bir komsuya misafir gidildiginde gittigi evde kimse yoksa nereye gittigini ve ne zaman gelecegini belirten kapi tokmagina asilan kalinca bir ipi sekillendirerek ve buna benzer bir sürü eski örf ve adetlerini göreceginiz bir köy var orada ismi yörük köyü. Bir daha Safranbolu hakkinda bilgi vermek istiyorsaniz orayada ugramanizi tavsiye ediyorum.
Supersınız gerçekten 🙂 Hafta sonu İstanbul da kalmaktansa gidip görelim memleketimizin güzelliklerini dedik aldık elimize bilgileri düştük yollara … meteorolojiden aldığımız gök gürültülü sağanak yağış bilgisinide hiç umursamadık ”gezimizin son anlarında çarşı içinde yakalanmamız ayrı bir güzel oldu” merkezdeki beton yığınlarını görünce bir an yüzümüz düştü aslında ama fazla sürmedi tarihe gerçekten sahip çıkılan bir mekan (keşke vasıtalarda içeri alınmasa dahada güzel olur aslında) admin anlatımlarını bir bir kullandık gerçekten çok işimize yaradı ayrıca teşekkür ederim … dört köşesi ayrı güzel ülkemin bir köşesini daha gezmiş görmüş olmanın neşesi tatlı yorgunluğuyla beraber ”İstanbul girişte 1,5 saat trafikte takılmamız harici” çok güzel bir hafta sonu turu oldu
Bu arada maliyet olarak
200 lira yakıt istanbul-safranbolu-amasra-istanbul
100 lira konaklama
150 lira giriş ücretleri abur cubur vs. (araçla gittigimiz için evden yiyecek götürdük)
Bence Herkes gidip görmeli
saygılar …
Değerli yorumlarınız için çok teşekkürler 🙂
Güzel bir yer. Gitmek istedim böyle bir yere. Evler falan çok güzel.
2 yıl önce gitti. insanı esnafı çok iyi, fiyatlar turistik bi yere göre normal. hıdırlıktepesine giriş paralıydı kızdık, seyir terasının olduğu alana giriş paralıydı çok kızdık, seyir terasına giriş ayrıca paralıydı dayanamadım kızmadım, emeği geçen herkese selam söyledim.
Umut Bey , yorumunuz için çok teşekkür ederiz.
Merhabalar emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum çok güzel bir gezi sitesi olmuş.Safranbolu ya 11 kilometre uzaklıktaki YÖRÜK KÖYÜ YÖRÜK SOFRASINA mutlaka siz değerli gezginleri bekliyoruz .Yöresel gözlememizi tatmanızı tavsiye ederiz.
Ahmet Bey merhaba,
Çok teşekkür ederiz.
Safranbolu ya gelen gezginleri Yildiz Sarı Konak Otelde agırlıyoruz.(sadece aile olan misafirleri kabul ediyoruz.)
Misafirlerimizin gün içinde düzelledigimiz.turlara katılabilir.
bulak mencilis magrası
incekayasu kemeri
kristal teras
tokatlı kanyonu
yörük köyü
AMASRA
yenice şeker kanyonu
valla kanyonu pınarbaşı şelaleleri
tarihin durdugu kenti gezmek isteyen aileleri bekliyoruz. saglıcakla kalın
Bilgiler için çok teşekkürler 🙂
Gidilmesi gereken ülkemizin en nadide yerlerinden bir yerdir. Gittim gezdim çok güzel yerler. Herkese tavsiye ederim.
Güzel fotoğraflar, açıklayıcı bilgiler ile güzel bir rehber olmuş.
Elinize sağlık
Çok teşekkür ederiz 🙂
Gideceklere iyi bir rehber olduğunuzu düşünüyorum ancak Safranbolu da daha cok görülmesi gereken yerler var mencilis mağarası,kristal teras ,taş değirmen ve Yörük köyü gibi iyi gezmeler