Safranbolu Gezilecek ve Görülecek Yerler
Safranbolu Gezisi, Safranbolu’da Ne Yenir, Ne İçilir, Nerede Yenir, Safranbolu Alışveriş, Yörük Köyü, İncekaya Su Kemeri, Safranbolu Lokumu, Kristal Cam Teras, Bulak Mencilis Mağarası, Tokatlı Kanyonu gibi bilgileri bulabilirsiniz.
Safranbolu Gezimizi organize eden Safranbolu Belediyesi, Safranbolu Belediye Başkanı Sn. Dr. Necdet Aksoy ve Gezimanya ekibine çok teşekkür ederiz.
Safranbolu Turu
Safranbolu Kristal Cam Teras
Safranbolu Tokatlı Kanyonu’nun muhteşem manzarasını seyredebileceğiniz, Safranbolu Kristal Cam Teras’ın bir kafesi de bulunuyor. Burada sabah kahvaltısı yapmanın keyfine doyum olmuyor.
Safranbolu Kristal Cam Teras, Tokatlı Kanyonu’nun 80 m üstüne yapılmış. 3 cm kalınlığında camdan imal edilen Safranbolu Kristal Cam Terasa bir seferde 30 kişi alınıyor.
Kristal Cam Teras
Safranbolu İncekaya Su Kemeri
Safranbolu İncekaya Su Kemeri, Safranbolulu İzzet Mehmet Paşa tarafından yaptırılmış. Safranbolu merkezden yaklaşık 7.5 km. uzaklıkta bulunan su kemerinin çevresinde müthiş bir manzara bulunuyor. Özellikle fotoğraf meraklılarının uğraması gereken yerlerden biri.
Safranbolu ilçesi, su kaynakları bakımından oldukça zengin. Safranbolu’da gezerken yüzlerce tarihi çeşme görebiliyorsunuz. Tarihi Safranbolu Evlerinin bahçelerinde havuzlar yapılmış, hatta evlerin salonlarında bile küçük süs havuzları bulunuyor. Ahşap evlerde çıkabilecek yangınlara karşı önlem olarak da bu havuzlar kullanılıyormuş.
Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından yaptırılan İncekaya Su Kemeri 116 m. uzunluğunda ve 6 kemerli olarak yapılmış. İncekaya bölgesinden, Safranbolu Merkezine su aktarımı amacıyla yıllarca kullanılmış.
Safranbolu İncekaya Su Kemeri Nerede ? – Safranbolu İncekaya Su Kemeri Nasıl Gidilir ?
İncekaya Su KemeriSafranbolu’dan Halk Otobüsleri ile İncekaya Köyü’ne ulaşarak, buradan yaklaşık 15 dk. yürüyerek, İncekaya Su Kemerine ulaşabilirsiniz.
Safranbolu Turizm Ofisinden, otobüs saatlerini öğrenebilirsiniz.
Safranbolu Tokatlı Kanyonu
Safranbolu tam bir kanyonlar şehri. Doğayla baş başa zaman geçirmek, muhteşem güzellikteki, şelaleler ve yeşilin her tonunun bulunduğu bitki örtüsü arasında yürüyüş yapmak isterseniz, Safranbolu Tokatlı Kanyonu’na uğramanız gerekiyor.İncekaya Su Kemeri’nin hemen yanından inilebilen kanyonda rahat yürünebilmesi için, ahşap yollar yapılmış.
Tokatlı KanyonuBulak Mencilis Mağarası
Safranbolu gezinizde Türkiye’nin 4. büyük mağarası olan Bulak Mencilis Mağarası’na uğramak isterseniz, yaklaşık yarım gününüzü buna ayırmanız gerekebilir. Safranbolu Çarşısı’ndan yaklaşık 8.5 km uzaklıkta olan Bulak Mencilis Mağarası’nın toplam uzunluğu 6000 m. Ancak bunun 400 m’lik bölümü ziyarete açık. Oldukça iyi aydınlatılmış ve yürüme yolları olan, Bulak Mencilis Mağarası’nın içi yaz kış 15° C derece.
Bulak Mencilis Mağarası yaklaşık 3.000.000 yaşında ve içinde çok ilginç sarkıtlar ve dikitler bulunuyor.
Bulak Mencilis MağarasıSafranbolu Yörük Köyü
Leyla Gencer ve Cemil İpekçi’nin akrabalarının olduğu yörük köyünde Leyla Gencer’in bir evi varmış. Safranbolu Yörük Köyü’nde yüzlerce Safranbolu Konağı bulunuyor.
Safranbolu Yörük Köyü, Safranbolu’dan yaklaşık 11 km uzaklıkta. Gerçek bir Türk ve Türkmen köyü olan Safranbolu Yörük Köyü, Kültür Bakanlığı tarafından koruma altına alınmış. Safranbolu’nun küçük bir maketi gibi olan, bu müze köyün 650 yıllık bir tarihi var. Burada evler, bitişik nizamda ve Klasik Osmanlı Dönemi tarzında yapılmış. Yörük Köyü’nün taş sokaklarında gezerken tarihe tanıklık ediyorsunuz.
Sipahioğlu Konağı, Yörük Köyü’nün en tarihi konaklarından biri. Yüzlerce yıllık konakta, el işçiliği ile yapılan tavan ve duvar süslemeleri görülmeye değer.
Konakta, her oda bir yaşam alanı olarak tasarlanmış. Odaların içinde banyo, semaver, küçük ocaklar ve yüklükler bulunuyor.
Yörük Köyünde, kapı tokmaklarında ipler görüyoruz. Bu köyün yerlileri bu ipler yardımıyla birbirleriyle haberleşiyorlar.Kapı tokmağındaki ip yere değdiğinde evdeyim.Tek düğüm : Kısa süreliğine dışarıdayım geleceğim.2 düğüm : Bir kaç saatliğine dışarıdayım.3 düğüm : Bugün gelmem.Çoklu düğüm : Bir kaç gün yokum.
Safranbolu Yörük KöyüSafranbolu’dan Ne Alınır? – Safranbolu Alışveriş Rehberi
Safranbolu Lokumu
Safranbolu, evleri kadar lokumu ile de meşhurdur. Safranbolu’da yüzlerce yıldır, lokum üretiliyor. Şeker, nişasta, limon tozu ve suyun birleşimi ile yapılan Safranbolu Lokumu’nun, fındıklı, safranlı, antep fıstıklı, güllü, sade sakızlı gibi bir çok çeşidi bulunuyor.
Safranbolu Lokumunun özelliği diğer lokumlara göre daha hafif bir lezzeti olması.
Safranbolu’da Astat Lokumcusunu tavsiye edebiliriz. Buradan aldığımız helva da çok güzeldi, lokumun yanında helva almayı da ihmal etmeyin.
Safranbolu Demirciler Çarşısı
Sıcak ve Soğuk Demir işçiliği yapılan Safranbolu Demirciler Çarşısı’ndan, el emeği ile yapılan bir çok ürünü bir arada bulabilirsiniz. Safranbolu’nun Tarihi Konaklarının Kapı Tokmakları bu çarşıda imal ediliyor.
Safranbolu Demirciler ve Bakırcılar ÇarşısıSafranbolu Yemeniciler Arastası
Safranbolu’nun en tarihi çarşılarından olan Safranbolu Yemeniciler Arastası’nda hediyelik olarak aradığınız her şeyi bulmak mümkün. Arasta’da 48 ahşap dükkan yan yana sıralanmış.
Çarşıda gezerken, el yapımı sabunlar özellikle dikkatimizi çekiyor. Burada rastladığımız mis kokulu sabunların hepsi kendi imalatlarıymış.
Yemeni bir tür baş örtüsü olarak bilinse de, Osmanlı Yemenisi; çarık şeklinde bir ayakkabı. Bu geleneği yaşatmak için Safranbolu Belediyesi özel kurslar düzenliyor. Turistik amaçlı olarak üretilen Safranbolu Yemenileri burada satılıyor.
Safranbolu Yemeniciler Arastası’nda, Arasta Kahve’de kahve içmeyi sakın unutmayın. Yanında lokum, Osmanlı Şerbeti, damla sakızlı su ile servis ediliyor. Kışın giderseniz, ıhlamuru da deneyin, özellikle sunumları çok güzel ve özenli yapılıyor.
Safranbolu’da Ne Nerede Yenir?
Safranbolu Kazanocağı Yöresel Ev Yemekleri
Safranbolu’nun en ünlü restaurantlarından biri olan Kazanocağı’nda, Nebile Hanım tarafından hazırlanan muhteşem Safranbolu Lezzetlerinin tadına bakabilirsiniz.
Kazanocağı RestaurantSafranbolu Etli Yaprak Sarması – Dolması
Bu sarmanın özelliği yapraklarında. Safranbolu’nun iklimi ve toprağında yetişen Çavuş Üzümü’nün ince yapraklarından yapılan, etli yaprak sarmasının tadına mutlaka bakın.
Dolmanın içi, kıyma, ince doğranmış soğan, pirinç, bulgur, karabiber, tuz ve ev yapımı salça ile hazırlanıyor. Taze taze dalından koparılan yapraklar biraz haşlanıyor ve hazırlanan iç konularak küçük küçük sarılıyor.
Safranbolu Cevizli Keşli Yayım
Nebile Hanım’ın kendi elleriyle hazırladığı Safranbolu’nun özel lezzetlerinden olan Cevizli Keşli Yayım, bir çeşit ev makarnasıdır. Süzme yoğurdun tülbentte bekletilmesi ve suyunu bırakmasıyla hazırlanan keş (bir çeşit peynir) ve ceviz ile servis yapılır.
Safranbolu Perohi
Mantı hamuru kare kare kesiliyor. İçine süzme yoğurt ve nane ile hazırlanan bir karışım konuluyor. Suda haşlanarak hazırlanan Perohi’nin üzerine tereyağı ve baharat konularak servis ediliyor.
Safranbolu Ev Baklavası
Nebile Hanım tarafından hazırlanan ev baklavasının tadına bakmadan Safranbolu’dan dönmeyin.
Safranbolu Gezisi, Safranbolu’da Ne Yenir, Ne İçilir, Nerede Yenir, Safranbolu Alışveriş, Yörük Köyü, İncekaya Su Kemeri, Safranbolu Lokumu, Kristal Cam Teras, Bulak Mencilis Mağarası, Tokatlı Kanyonu yazımızı beğendiyseniz bunlar da ilginizi çekebilir.
Safranboluyu güzel anlatmışsınız da belediyenin hemen her şeyi paraya çevirmeye çalıştığına değinmemişsiniz. Nerede ise yolda yürüyoruz diye para alacaklar. O derecede yani. Çok güzel duygularla gitmiştik ama 1 gün kalıp kızgınlıkla geri döndük bu nedenle. İnsanı ve esnafı çok iyi ama
Merhaba Umut Bey,
Bunu duyduğumuza üzüldük.
Haklısınız Umut bey. Safranbolu biraz değişik bir Turizme sahip. Buraya gidecek olan kişilerin bir saat uzaklıktaki Bartın’ada uğramalarını öneriyorum.
Zeki Bey merhaba,
Yorumunuz için çok teşekkür ederiz.
Evet Bartın a giderseniz Taşhan içerisinde bulunan ıhlamur cafe yede uğramanızı tavsiye ederim.Çok hoş bir mekan ,tarihi aynı zamanda çalışanları da çok hoş insanlar …Ben çok beğendim…
cam teras kesinlikle görülmesi gereken yerlerden…
ben de blogumda yer vermiştim.
Ben safranboluda kalıyorum 🙂 Safranboluluyum yani 🙂 Tokat kanyonu çok güzel,selvili köşk çok harika bir otel kesinlikle tavsiye ediyorum nostaljik ortamı,odun kokusunu alabiliyorsunuz özellikle müşteri memnuniyetine çok dikkat eden işletmecileri var aile ortamı ve huzur bulacağınız yerlerden biri 🙂 Hükümet binası, saklı cennet, güneş saati yurdumuzun güzel yerlerinden bir tanesi.Gelin görün beklerizzz 🙂 Bloguma da beklerim …
Kübra Hanım merhaba,
Tavsiyeleriniz için çok teşekkürler,
Sevgi ve saygılarımızla,
Süper Gezginler
Fotoğraflarınızı ve anlatımınızı çok beğendik. Elinize sağlık
Çok teşekkürler 🙂